Android, Termux ve Git

Bundan tam 2 sene 4 gün öncesinde yazdığım yazı eski website ile gitmesine izin verdim ve birçok kişi o yazıyı görüntülemeye çalışıp 404 aldığını gördüm ve o yazıyı olabildiğince revize etmeye çalışacağım. Eğer istediğiniz eski yazı ise WaybackMachine de bir nushası duruyor.

Android ekosisteminin ne kadar hızlı gittiğini ve hiç şaşırtmayacak şekilde birçok geliştiricinin işlerini (yazdıkları kodlarını) artık telefonlarına taşıdığını bunun ile birlikte eskisi gibi yazılımların arşivlerinin tutulmadığını artık aşina olduk. Bu durumda da merak uyandırarak nasıl olduğunu merak ediyor olabilirsiniz ki bu yazıda nasıl Android telefonunuzu basit bir geliştirme ortamına çevirebileceğinizi ilk adım olan versiyon kontrol sistemi kullanarak başlayacağız — git.

git proje dosya sisteminizin fotoğraflarını çekermiş gibi tarihçesini tutan bir program. Yani öncesinde yaptığınız ve tarihçesinin kaydını tutunuz dosya anına geri dönmenizi sağlayan bir geliştirici aracı.

Linux Kafası git aracı ile dosya ve klasör arşivini tutuluyor.

Elbette Android ve iOS sistemler üzerinde halen git uygulamaları pek meşhur olmadığı ile birlikte Termux gibi taşınabilir sistemler kullanabilirsiniz.

Termux bir Android terminal emülatörü. Yani tam anlamı ile bir Linux ortamı değil ama sizin için o ortamı sunan bir uygulama. Bu uygulama ile birlikte telefonunuzu aynı Linux çalışma ortamına Bash, Zsh veya Nano, Vim (tamam bir de Emacs var 😑) gibi yazılımları telefonunuzdan çalıştırabilirsiniz. Elbette Termux'u bu yazımızda tekrardan anlatmamızın sebebi eğer isterseniz katkıda bulunabileceğiniz gibi GitHub sayfası var.

git kurulumu

Öncelikle işimize başlamadan öncesinden Android Store'dan indirmeniz gereken Termux uygulamasını aratıp sonrasında indirerek başlıyabiliriz. Uygulamayı açtığınızda karşınıza simsiyah bir terminal (emülatörü) ile karşılaşıcaksınız. Bu durumda yapacağımız şey aynı bir Linux dağıtımında yaptığımız gibi paket indirirek veya yazılımın kaynak kodunu derleyerek elde edebiliriz ama biliyoruz ki çoğu kimse derlemek kadar (biraz) sıkıcı bir iş ile ilgelenmeyecek ve bu yazıda Termux'un kullandığı paket yönetim sistemini kullanacağız.

packages install -y git # packages yerine apt kullanabilirsiniz

Birkaç bağımlılık ile birlikte git yazılımız kuruldu ama biraz yapılandırmaya ihtiyacı olucak örneğin GitHub'da email adresiniz gizli ise GitHub hesabınızın noreply adresini kullanmanız gerekli. Örneğin:

git config --global user.name "Berkhan Berkdemir"
git config --global user.email "...+BerkhanBerkdemir@users.noreply.github.com"

Sıkça kullanılan kısayollar

Termux terminal emülatörünü kullanırken aklınızda tutmak isteyeceğiniz birkaç tuş var: Ses azaltma tuşu: CTRL, ses arttırma ise

Kombinasyon Özellik
Ses arttırma + Q Ekstra tuşlar
Ses arttırma + E ESC
Ses arttırma + T Tab
Ses arttırma + W Yukarı karakteri
Ses arttırma + S Aşağı karakteri
Ses arttırma + A Sol karakteri
Ses arttırma + D Sağ karakteri